Geen Derwishhuus zonder connecties; met de spirituele aspecten van Oost en West, met Doesburg, met schoonheid en gezondheid, met bezoekers. En, om te beginnen, met een aantal belangrijke mensen die met zoveel liefde hun kennis en kunde delen en doorgeven via Derwishhuus. Een kennismaking:

“Waar het begon”
Het verhaal van Mehmed Ucar, internationaal erkend Meester verfstof maker

“Ik ben in Esenler geboren en opgegroeid. Esenler is een dorp 120 ten zuiden van de beroemde stad Konya. Al toen ik zes was, verzorgde ik de jonge schapen en geiten van mijn familie verzorgde. Dat behoorde tot mijn taken. Elk voorjaar werden de schapen geschoren en werd de wol gewassen, gekaard en met de hand gesponnen.

Muammar Ucar

Binnenkort spreken we Muammer Ucar over zijn werk en leven.

“Duurzaamheid en schoonheid verweven”
Hoe Abbas Babai tapijten, wandtapijten en goblens repareert en reinigt

Abbas Babai en Fardin komen uit Iran, het voormalige Perzië. “Daar leerden wij het ambachtelijk tapijtknopen van onze ouders. Al vanaf 1975 zijn wij in Nederland bezig met restauratie en reiniging, inkoop en verkoop, van nieuwe en antieke handgeknoopte tapijten. Door onze jarenlange ervaring in het knopen en restaureren van tapijten en dankzij onze grote kennis van patronen en weefseltypen, worden wij gerekend tot de allerbeste tapijtrestaurateurs van Nederland.

Dr.H.C. Esin Çelebi Bayru
22e kleindochter van Mevlana Jellaledin Rumi

Het was een grote eer om enkele jaren geleden Esin Çelebi te mogen ontvangen in Derwishhuus. Ze was in Nederland voor Kadinlar (dat betekent ‘vrouw’), een expositie in Enschede over tien grootse Turkse vrouwen uit het verleden en het heden. Daaraan werkte Derwishhuus mee, en we hebben een aantal dagen samen doorgebracht. Ik ontmoet haar jaarlijks.

Downloads: