22e kleindochter van Mevlana Jellaledin Rumi

Het was een grote eer om enkele jaren geleden Esin Çelebi te mogen ontvangen in Derwishhuus. Ze was in Nederland voor Kadinlar (dat betekent ‘vrouw’), een expositie in Enschede over tien grootse Turkse vrouwen uit het verleden en het heden. Daaraan werkte Derwishhuus mee, en we hebben een aantal dagen samen doorgebracht. Ik ontmoet haar jaarlijks. Esin Çelebi is een bijzonder wijze en spirituele vrouw; zo iemand te kennen is iets om heel dankbaar voor te zijn.

Mevlana foundation
Esin Çelebi is geboren op 2 April 1949 in Aleppo en is de 22ste kleindochter van Mevlana Jellaledin Rumi. Ze is vice-voorzitter van de stichting International Mevlana Foundation, en vice-voorzitter van de stichting ‘International Mevlana Foundation’, opgericht in 1996. Binnen het bestuursprogramma heeft zij tal van projecten geleid, waaronder twee belangrijke projecten via het ministerie van Cultuur en Toerisme in Turkije voor Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Deze projecten waren ‘Sema en Mevlevi muziek’ en ‘Meesterwerken uit het Mondelinge Erfgoed van de Mensheid’. Beiden werden gepresenteerd in 2007 ter ere van de 800ste jaar van Mevlana Rumi. In dit jaar werden Mevlana en de stichting eveneens officieel geaccrediteerd als werelderfgoed van Unesco.

Literatuur en muziek
Esin Çelebi is als consultant verbonden aan het Institute of Rumi Studies. Zij is schrijver en redactioneel verantwoordelijk voor diverse publicaties en lezingen van haar vader Celaleddin Bakır Çelebi ‘Uit de Oceaan van Mevlana’. Zij heeft meegewerkt aan academische publicaties en internationale boeken aangaande onderwerpen uit de Mevlevi traditie, Mevlevi hoffelijkheden, Sema en Mevlevi muziek. Voorbeelden zijn de boeken ‘Via Mevlana naar de Bron’ en ‘Eeuwenlang Mevlana en Mevlevi erfgoed’. Deze laatste is een bundel uit internationale profielen van de Mevlevi groepen uit de hele wereld.

World peace and justice
Esin Çelebi wordt regelmatig uitgenodigd voor  nationale en internale televisieprogramma’s en voor lezingen binnen-en buitenland op Universiteiten.

Haar inzet is om bij te dragen aan de overdracht van de immense erfgoed van Mevlana Rumi, zijn universele ideeën, voorbeeldige decorum en levensstijl van de weg van de Mevlevi orde en cultuur. Esin Çelebi heeft in mei 2011 het eredoctoriaat ontvangen van Star King School University uit Berkeley in Californië, wegens haar bijdrage aan onderwerpen aangaande ‘World Peace and Justice’.

Jolanda Verweij