Wandkleden

Kelims als wandkleed

Veel mensen kiezen voor een kelim omdat ze er een hele wand mee willen bekleden of een deel ervan willen verfraaien. Onze Oosterse handgeweven wollen kleden, soms met zijde geborduurd, zijn zo mooi dat je ze inderdaad als schilderij kunt beschouwen. Het is maar hoe je er naar kijkt. De weefpatronen en kleuren zijn divers en fascinerend, of het nu om bijvoorbeeld een tulu, cicim of sumak gaat, om lopers, patchwork kilims of om bidkleden. Sommige kleden zijn prachtig in hun eenvoud, in andere is de meest kostbare wol en zijde verwerkt tot beeldschone patronen. Al dit soort wandkleden worden gebruikt om een bepaalde sfeer te creëren of te accentueren. Zo kun je een donkere kamer opvrolijken bijvoorbeeld met een spotje gericht op het wandkleed. In een lichte kamer komen de tapijtkleuren in het daglicht vanzelf goed tot hun recht en wordt de kamer warmer en rustiger dankzij een wandkleed.

Van alle culturen

Wandkleden komen in alle culturen en stijlen voor. Een van de bekendste is misschien wel het zeventig meter lange Tapis de Bayeux dat ook wel het eerste stripverhaal wordt genoemd, omdat het twee belangrijke slagen uitbeeldt. Ook Spaanse en Franse weefateliers hebben tot circa 1900 wandkleden voor koningen en andere edelen gemaakt. Ze hadden meerdere functies: ze dienden als versiering, om gebeurtenissen of bijbelverhalen uit te beelden, om je rijkdom te laten zien (adel) en als isolatie van de koude tochtige kastelen en landhuizen.

Waar en waarom een wandkleed

In het verre Oosten werden (en worden) kelims al vele eeuwen als wandkleed gebruikt om ruimtes tochtvrij te maken en te isoleren tegen hitte of kou. Je kunt er lekker tegenaan leunen zonder koude rug te krijgen. Immers, de natuurlijke wol en de weeftechnieken zorgen dat de kelims extreme warmte en kou buiten de deur houden. Kelims dienen ook als tussenwand, om ruimtes in te delen, of als deur. Mogelijkheden te over!

Kleurencombinaties 

Denk niet dat wandkleden alleen goed staan in grote ruimtes. De tenten en eenvoudige behuizing van de volkeren uit landen als Turkije, Azerbeidzjan of Kirchigistan bewijzen al honderden jaren hoe mooi wandkleden in kleine ruimtes tot hun recht kunnen komen. Probeer het uit… Galerie Derwishhuus Doesburg heeft schitterende kelims afkomstig van de zijderoute. De meeste kleden halen we op in Iran en Turkije. Ze zijn sterk en zacht, dankzij de hoge kwaliteit (handgesponnen) schapenwol waarmee deze kelims worden geweven. Elk kleed is uniek en we laten ons telkens opnieuw verrassen door de mooie kleurencombinaties en de bijzondere motieven van modern tot klassiek.

In het Derwishhuus vindt u uitgebreide informatie over hoe u een kilims kunt beoordelen op uniciteit en kwaliteit, over de verschillende weeftechnieken en over de verschillende manieren op wandtapijten op te hangen en te onderhouden. U kunt ons altijd bellen (0313 – 48 43 33) of mailen voor informatie of een afspraak.

Comments are closed.