Natuurlijk verwennen

Rozenzeep, rozenscrub en rozenolie

Het Derwishhuus haalt de rozenproducten uit de beroemde rozenvallei in Bulgarije (zie onderaan). De rozenzeep en rozenscrub worden gemaakt met organisch rozenwater. Het ruikt alsof je een boeketje rozen in handen hebt, en de zeep ziet er prachtig uit: doorschijnend met bovenin mooi opgekrulde rozenblaadjes. De rozenzeep is er in drie kleuren: rood, hardroze en wit/roze. De rozenscrub in twee kleuren, roze en geel. Een cadeautje om te geven, te ontvangen en te gebruiken. Maar ook is de rozenzeep mooi (en lekker!) ter decoratie in de douche, het toilet, in de slaapkamer, naast je computer of tussen je kleren in de kast. De subtiele, heerlijke rozengeur komt je al tegemoet.

Diverse maten
Wij kopen de zeep in ‘broden’ en snijden de plakken op bestelling. Dat betekent dat we in allerlei maten kunnen snijden. Het meest gangbaar zijn de zepen van 2,5 en 5 centimeter dik. Maar ook populair is het extra dunne plakje van ongeveer 1,2 centimeter dat door de brievenbus past. Dat laatste kun je namelijk prachtig opsturen bij wijze van felicitatie- of beterschapskaartje. Da’s méér dan een bosje bloemen…..

Rozenolie

De olie wordt overal ter wereld heel hoog gewaardeerd. Voor één liter zuivere rozenolie zijn heel wat rozenblaadjes nodig. De getallen hierover lopen sterk uiteen, maar bijvoorbeeld Weleda gebruikt voor 1 liter rozenolie circa 640 kilo rozen. Anderen spreken van bijna duizend kilo voor een liter tot zelfs drie ton. De hoeveelheid hangt ook af van de manier van produceren. Bulgarije staat bekend om de beste rozenolie ter wereld, en dat heeft met de kwaliteit van de rozen en met het productieproces te maken. Om zeker te zijn van de echtheid van de Bulgaarse rozenolie is de verpakking altijd verzegeld. Het Derwishhuus verkoopt de olie in mooie verzegelde flesjes van 1 ml. Wilt u meer weten over de Bulgaarse rozenvallei en hoe de olie tot stand komt? Lees dan verder…

 

Rozenzeep, rozenscrub en rozenolie:

Derwishhuus haalt producten uit de beroemde Rozenvallei in Bulgarije

Centraal in Bulgarije, in de omgeving van Kazanluk, ligt de Rozenvallei, omgeven door twee imposante uitlopers van de Balkan en de Sredna Gora. Met de uitgestrekte bloemenvelden lijkt de Rozenvallei nog het meest op onze bloembollenvelden, maar dan voor rozen. Het ruikt er heerlijk! Qua kleur valt er minder te beleven, omdat de rozen met de hand worden geplukt zodra ze goed open zijn gegaan. En dat is ‘s morgens vroeg. Ze moeten diezelfde dag nog worden verwerkt. Ook wordt voor de vervaardiging van rozenolie maar één soort rozen gebruikt, en staan de rozenstruiken ver uit elkaar; elke roos moet voldoende licht krijgen en de geplukte rozen worden met paard en wagen opgehaald.

 

Historie

De enige roos die geschikt is om rozenolie te maken is de Damascusroos (Rosa Damascena). Hij lijkt sterk op een roze tot lichtrode dubbele wilde roos. Elke tien tot twaalf jaar wordt de plant vervangen. Rozenolie wordt in hoofdzaak gebruikt in de parfumindustrie; de olie wordt puur verwerkt maar ook gebruikt als toevoeging voor andere geuren. De verbouw van de rozen in Bulgarije begon zo’n driehonderd jaar geleden toen handelaren de rozen meebrachten uit Noord-Turkije, waar de rozencultuur stukken ouder is maar niet van grote betekenis was. Bulgarije pakte het anders aan. De kweek en export begon toen in Frankrijk in de zeventiende eeuw de parfumindustrie op gang kwam. De wondere olie uit Bulgarije was al snel onmisbaar! Nog steeds exporteert Bulgarije ruim 97 procent van de rozenolie vooral naar Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Rusland en Japan. En natuurlijk een exclusief aantal kleine flesjes naar het Derwishhuus! Je bent alleen zeker dat je pure rozenolie krijgt als aan de verpakking een echtheidsgarantie hangt en de verpakking is verzegeld.

Zo’n halve eeuw geleden werd nog achtduizend hectare rozen verbouwd, wat in goede jaren tot twaalfhonderd kilo rozen opleverde. Daarna liep de productie flink terug, maar de laatste jaren kun je spreken van een come-back. Om een idee te geven, in 1996 werd er tweeduizend hectare verbouwd met een opbrengst van circa 260 kilo. Rond de eeuwwisseling was die hoeveelheid weer verdubbeld.

 

Rozenfestival

Zuivere rozenolie ruikt zeer sterk. Als je bijvoorbeeld in het rozenmuseum de dop van een fles afdraait waarin 50 jaar geleden de olie werd vervoerd, kun je de geur nog steeds ruiken. Bulgaarse rozenolie is de beste ter wereld.

Elk jaar worden begin juni in Karlovo en Kazanlâk rozenfestivals georganiseerd, vooral voor toeristen. De rozenpluk is dan namelijk meestal al in volle gang, want in mei en juni staan de rozen in vole bloei. In Karlovo wordt het festival op zaterdagmorgen gehouden, in Kazanlâk op zaterdagmiddag en op zondag. Er komt veel folklore aan te pas, maar ook de verkiezing van een ‘Rose Queen’. De carnavalsoptocht in Kazanlâk trekt duizenden bezoekers. Mocht je zelf in de buurt zijn, bezoek dan ook eens het rozenmuseum of het rosarium van het laboratorium dat zich bezighoudt met verbetering van de rozenkwaliteit. En natuurlijk kun je ook een kijkje nemen in een destilleerderij. Maar wil je direct proberen en genieten, bestel dan een flesje bij het Derwishhuus!

 Bronnen: travelmonkey; de vakantiearena; bulgarije.nl; Weleda 

 

 

 

 

 

Comments are closed.