Thuis genieten

Turkse koffiekopjes

Samen koffiedrinken is onderdeel van vrijwel elke cultuur. Een belangrijk sociaal gebeuren of rustmoment! Koffie smaakt anders uit bijzondere kopjes, je geniet er meer van. Onze koffiekopjes bestaan uit een houder en een deksel van vertint koper met allerlei speelse motieven. Daarbinnen zit een aardewerk kopje. Het Derwishhuus heeft twee soorten koffiekopjes: in de fabriek geproduceerde en handgemaakte kopjes. We stonden er met onze neus bovenop toen de motieven in het koper werden geslagen! Maar ook de fabriekskopjes zijn prachtig. Voor alle kopjes geldt dat we hebben gelet op de maat: je kunt ze gebruiken voor een kopje senseo koffie, expresso en natuurlijk voor de traditionele Turkse koffie. Kortom, een origineel en uniek relatiegeschenk of verjaardagscadeau.

Hieronder vind je wat meer informatie over Turkse koffie, de geschiedenis en natuurlijk hoe je ‘m klaar moet maken. Wil je nog meer weten? Neem dan contact op.

 

Turkse koffie: een eeuwenoude traditie

Koffie! Van die heerlijke kleine kopjes met speciaal gemalen en bereide koffie. Met aandacht klaargemaakt, liefst langzaam, in een ‘cezve’ of ‘ibrik’, een klein koffiepannetje. Wetend dat deze koffie bij je gasten een glimlach op het gezicht tovert. Geschonken (wat een mooie dubbelzinnige betekenis heeft dat woord toch!) in een prachtige ‘fincan’, zo’n prachtig Turks koffiekopje. Dat is koffie!

Turkse koffie (‘kahve’) is een belangrijke element in de Turkse cultuur. Neem het ‘meisje vragen’, een gewoonte van traditionele families. Als de familie van de aanstaande bruidegom toestemming aan de familie van de bruid vraagt om te trouwen, zet de aanstaande bruid koffie. En als die koffie niet te drinken is, kan dat zomaar een hint zijn dat ze niets in de bruidegom ziet. Deze koffie wordt ook geschonken op de Balkan, in de Kaukakus en in de Arabische wereld.

 

 

Recept van Turkse koffie in 2 minuten

Koffie zetten is natuurlijk ook een kunst. Met een beetje oefenen kun jij het ook. Er zijn verschillende manieren. Vaak wordt de koffie één of meerdere keren aan de kook gebracht. Hieronder een recept:

 • Giet zoveel water in een cezve of ibrik als je kopjes koffie wilt zetten
 • Voeg per kopje 2 theelepels (5 gram) zeer fijngemalen koffie toe, en afhankelijk van je smaak 2 theelepels suiker. Turkse koffie is zoet!
 • Zet de cezve op een zacht pitje en roer circa 45 seconden langzaam door
  * Schenk wat van de de koffie, zodra zich een schuimlaag vormt, in de kopjes
 • Zet het pannetje weer op het vuur en laat de koffie weer opkomen
 • Schenk de koffie dan verder in de kopjes
 • Het koffiedik zinkt en wordt niet opgedronken
 • Geef er een glaasje koud water bij (de koffie is sterk, van koffie droog je uit, en water neutraliseert de smaakpapillen zodat je de koffie beter proeft)

 

Koffiedik kijken
De zeer fijngemalen koffiedrab blijft onderin het kopje liggen. Waarzeggers gebruiken die om de toekomst te voorspellen; ze draaien met het kopje en zetten ‘m dan ondersteboven neer. Als de koffiedik opdroogt, ontstaan er allerlei lijnen en figuren. Een Nederlandse vriendin van ons heeft meegemaakt hoe haar familie de toekomst voorspeld kreeg door een oude, zeer gerespecteerde vrouw. Zij moesten eerst de drab met een vinger aanraken en een wens doen. Het bleek heel goed te kloppen en veel kwam uit! Een waarzegger spreekt altijd eerst de wens uit: “Moge het lot u brengen wat u nodig heeft.” Voor wie hier niet in gelooft, koffiedik lezen is natuurlijk is het ook een uitgelezen aanleiding om samen te roddelen over partners of familie.

 

Geschiedenis van Turkse koffie

De geschiedenis van de Turkse koffie begint begin 1500 na Chr. met de introductie van koffie in het paleis door Özdemir Paşa of Pasha. Pasha was gouverneur van Yemen tijdens de regering van Sultan Süleyman de Luisterrijke (1520-1566). In 1615 namen Venetiaanse kooplieden dit ultiem lekkere drankje mee naar hun vaderland, en rond 1650 werd voor de het eerst koffie geëxporteerd naar Marseille. Twintig jaar later verovert de drank de Parijse society tijdens de koffie-party’s van Hoşsohbet Nüktedan Süleyman Ağa, ambassadeur van het Osmaanse Rijk. Wenen maakt maakt kennis met de Turkse koffie in 1683, vlak nadat het Osmaanse leger de stad belegerde. Zo raakte de Turkse koffie en de koffiehuiscultuur wereldwijd verspreid. Elke manier van koffiezetten en koffiedrinken stamt oorspronkelijk uit Turkije!.

 

Wetenswaardigheden

 • Turkse koffie wordt gemaakt van hoogwaardige Arabische koffiebonen, niet zwart gebrand, maar vaak vrij rood van kleur
 • Dankzij de natuurlijke scheiding van koffiedik en de drank proef je de smaak beter, krijg je minder cafeïne binnen en krijg je geen opgeblazen gevoel

Bron o.a. http://www.welkominturkije.nl/

 

 

 

Comments are closed.