Camelbag of cuval, donkeybag en kussens

 

Van kamelenzak tot kussen

Tegenwoordig zie je de term camelbags vaak bij sportzaken, dan worden er rugzakken mee bedoeld. Dat zijn het oorspronkelijk ook, maar dan voor kamelen. De oorspronkelijke naam is Cuval of Çuval:  ‘chu · val’ betekent zak. Kamelenzakken dus. Camelbags zijn dus draagtassen, op dezelfde manier geweven als kelims. Hetzelfde geldt voor de donkeybags of ezelzakken. Er zit een grote diversiteit tussen camelbags en donkeybags: strak geweven, of geweven en vervolgens geborduurd. Alle bags zijn echte, unieke kunststukjes!

 

Enkele en dubbele kussens

Er zijn twee soorten bags: grote kussens, volgeladen met reisattributen, zoals wij de knapzak of de rugzak kennen. Als je lange afstanden fietst of loopt, zoals bij een training of wedstrijd, is een eigen camelbag vaak een must. Bij georganiseerde trails wordt zelfs vaak een verplichte inhoud van de camelbag aangegeven. Oorspronkelijk werden deze bags gewoon op de kameel of de ezel geladen.

Maar je hebt ook dubbele camel- en donkeybags, die meer lijken op het principe van onze fietstassen. Deze bags komen echter weinig meer voor.

 

Patchwork

Het Derwishhuus is altijd op zoek naar authentieke producten, handgemaakt met natuurlijke materialen. Onze kussens vertegenwoordigen oude Iraanse en Turkse culturen.  Tegelijkertijd zien we hoe nieuwe generaties zich laten inspireren en prachtige kunstwerkjes Çuvals creëren, niet alleen geweven en geborduurd, maar ook gecombineerd met leer en soms zelfs jute. Ook Eric laat zich inspireren; hij kiest voor authentieke kelim, selecteert kleden op kleur en stijl en ontwerpt zo patchwork kussens, die ter plaatse in Konya worden gemaakt. Zodra in april de werkplaats open is, kun je zelf stoffen selecteren voor matrassen en kussens voor buiten en binnen, maar ook voor banken: want dan kun je ook de banken zien die Eric heeft ontworpen en die op traditionele manier zijn gemaakt. Voor banken geldt hetzelfde als voor matrassen en kussens, met je eigen inbreng kun je zorgen dat ze perfect bij  je smaak en je huis passen.

 

Kortom: kijk in de winkel van de website, in het atelier in Doesburg, of neem contact op..

Comments are closed.