Je oude kelim weer als nieuw

Is je kelim of kleed toe aan een opknapbeurt? Neem dan eens contact op. Derwishhuus heeft een fantastische restaurateur!

Op 7 september 2014 gaf onze vriend en ervaren restaurateur Abbas Babai een demonstratie in Derwishhuus. Dat was bijzonder! Babai & Fardin restauratie atelier restaureert en reinigt al sinds 1975 nieuwe en antieke handgeknoopte tapijten. Dankzij hun enorme kennis van patronen en weefseltypen, gecombineerd met veertig jaar ervaring in het knopen en restaureren van tapijten, worden Babai en Fardin gerekend tot de allerbeste tapijtrestaurateurs van Nederland. De door hen gerestaureerde tapijten zijn terug te vinden in huizen, landhuizen en kastelen, en bij de overheid en bedrijven, zowel  in Nederland als Internationaal. Prachtig vakmanschap.

We zijn heel blij dat hij de kelims en kleden van onze klanten wil repareren en reinigen. Je kunt je kleed bij ons brengen, eens per maand is hij een dagdeel in Derwishhuus, maar ook kan hij vrijblijvend bij je langskomen. Uit ervaring weten we dat mensen achteraf vaak verzuchten dat ze het eerder hadden moeten doen. Traditionele geweven kelims en handgeknoopte kleden kunnen heel lang meegaan en worden dan alleen maar mooier en meer waard.

 

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Derwishhuus bij Vive la France in Hummelo

Franse sferen in Hummelo

Net als vorig jaar is Hummelo deze zomer enkele dagen in Franse sferen. Wat een leuk evenement was Vive la France vorig jaar. Heerlijk dat het er weer is en Derwishhuus gaat er weer staan met kelims, camelbags, kussens en leuke kleine attenties, ook van de zijderoute. Vive la France, 12 en 13 juli in Hummelo, staat bol van de gezelligheid en de activiteiten. Vind ons in alle drukte, en trek een lootje. Wie weet win jij die heerlijke doos dadels! Adres: centrum Hummelo. Tijd: zaterdag 11.00 – 20.00 uur; zondag 11.00 – 17.00 uur. Toegang gratis

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Lezingen over Soefisme en Syrie in Derwishhuus

Veel te doen in Derwishhuus

We kunnen er veel over vertellen, maar kijken is de beste manier om te zien hoe ver de bouw en inrichting van Derwishhuus gevorderd is. Hartveroverend! Er wordt al dankbaar gebruik van gemaakt door derden voor lezingen en vergaderingen. Eric verzorgt ook twee lezingen: eentje over het Soefisme, en een over Syrië.

  • Adres: Heiligegeeststeeg 5 – 7, 6981 AW Doesburg
  • Lezing Soefisme: datum: 30 juni van 19.30 – 21.30 uur. Kosten € 10,-
  • Lezing Syrië :datum: 7 juli van 19.30 – 21.30 uur. Kosten € 10,-

En wegens daverend succes (en omdat het zo leuk is om te doen), organiseren we na de zomervakantie weer een workshop Syrisch koken.

 

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Dagje uit? Gezellige landgoedmarkt Dieren tegelijk met culturele zondag Doesburg

Dagje uit? Gezellige landgoedmarkt Dieren tegelijk met culturele zondag Doesburg

Op 6 juli is er weer zo’n gezellige landgoedmarkt in het Hof te Dieren. Wij vinden het altijd weer echt gezellig. Dus stap op de fiets, de trein of in de auto! Adres: Arnhemsestraatweg 16, 6953 AX Dieren. Tijd: 10.00 – 17.00 uur. Toegang gratis.
Het leuke is dat je deze dag kunt combineren met een bezoek aan Doesburg: de  Culturele Zondag. Vlakbij, dus gemakkelijk te doen. Ateliers en winkels zijn open en zoals altijd staat de deur van ons Derwishhuus open en kun je genieten van het mooie pand, de kleden en camelbags en thee met dadels. Adres: Heiligegeeststeeg 5 – 7, 6981 AW Doesburg. Tijd: 10.00 – 17.00 uur. Toegang gratis.
En je weet het, we vinden het altijd weer erg leuk als je komt!

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Derwishhuus staat op unieke erfgoedfair

Magazine Herenhuis organiseert op zaterdag 21 juni weer een sfeervolle editie van de Erfgoedfair. Op het terrein van Huize Hoevelaken staat deze dag alles in het teken van het wonen in een historisch pand. Daar horen van oudsher de producten van de Zijderoute bij! Tot onze vreugde zijn we uitgenodigd, maken er een prachtige dag van en nodigen jullie eveneens van harte uit. Het is een bijzonder uitgebreide fair, compleet met bijzondere lezingen, muziek en unieke thematische rondleidingen. Ook kun je het park bezoeken.

  • Adres: Westerdorpsstraat 68, 3871 AZ Hoevelaken. Tijd: 10.00 – 17.00 uur. Toegang € 10,- all in (excl € 2,- parkeren)
Posted in Geen categorie | Leave a comment

Wat je (van) ver-haalt

Vertellen is de oudste en meest belangrijke vorm van overlevering. Dan moet je wel een goede verteller hebben! Eric is een uitstekende verteller en weet veel over de herkomst en het gebruik van onze kelims en camelbags, over kunst en cultuur van onder meer de semi-nomaden van de Zijderoute, over hoe je de kwaliteit van een kleed kunt beoordelen, over het onderhoud… 
De eerste twee lezingen staan gepland: op 7 en 21 april van 19.30 – 21.00 uur. Natuurlijk in het sfeervolle Derwishhuus aan de Heiligegeeststeeg in Doesburg. Onderwerpen:
7 april: ‘Kunst en cultuur in het Midden-Oosten’
21 april: ‘Soefisme’
Kosten: € 7.50 inclusief koffie, thee, dadels.

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Demonstratie Syrische keuken

Op 9 april hebben we een feestje! Dan vieren we dat de keuken in Derwishhuus bijna klaar is. Dat doen we met een kookdemonstratie onder leiding van Eric. Immers, samen eten is wellicht dé oudste vorm van gastvrijheid. Syriërs zijn gek op lekker eten en de Syrische keuken behoort tot de Levantijnse traditie. Samen met de Franse en de Chinese keuken wordt de Levantijnse keuken tot de beste ter wereld gerekend, gevarieerd en uitgebreid. Er zijn vegetarische maaltijden met groenten en bijvoorbeeld falafel. Ook eten Syriërs vaak schaap en lam zoals kibbeh (lam met geplette granen). Aan zo’n maaltijd gaat een mezze vooraf: allerlei kleine voorgerechten die tegelijk worden opgediend. Denk aan tabouleh (salade van gehakte peterselie met tomaten, sesamolie, gebroken tarwe en citroensap), hoummous (puree van kikkererwten), kounafa (een gebakje met vulling van pistache, kaas en room). Wat wij doen in deze kookdemonstratie blijft nog even een verrassing. Maar zeker is dat je de recepten altijd weer kunt gebruiken, bijvoorbeeld direct met Pasen. Ben je zelf geïnteresseerd in de uitgelezen Turkse en Syrische keuken of wil je iemand de demonstratie/workshop cadeau geven? Stuur dan een e-mail. Want met acht mensen zijn we vol. De volgende demonstratie is in mei of juni, de datum komt zo spoedig mogelijk op de website. Tijd: vanaf 17.00 uur. Speciale try-outprijs: €10,- Aanmelden via info@derwishhuus.nl

Posted in Geen categorie | Leave a comment

springtime!

Het is lente en weer tijd om naar buiten te komen! Natuurlijk, het was in de donkere dagen heerlijk bivakkeren op de warme kelims in ons mooie Derwishhuus. Maar de dagen lengen, de bloemen geuren, en de vogels zijn druk in de weer, net als wij. En jullie zijn daarbij van harte welkom…

De eerste voorjaarsactiviteit was ‘Grootse Vrouwen’ in Doetinchem. Een feest! Mocht je het gemist hebben, het is elk jaar. Zie ook www.grootsevrouwen.nl. Tussentijds kun je altijd op bezoek komen, bijvoorbeeld op de Culturele Zondagen, op een van onze komende lezingen, of om kennis te maken met de Syrische keuken. Je vindt alle informatie hierover in de nieuwsbrief van maart. Niet ontvangen? Mail dan naar info@derwishhuus.nl. Verder heb je nu de mogelijkheid om Derwishhuus voor bijeenkomsten te reserveren en er – als vrienden op de fiets – vanaf eind april te overnachten. Je snapt het al: een voorjaar zonder Derwishhuus is eigenlijk niet meer denkbaar. Toch?

Posted in Geen categorie | Leave a comment

Derwishhuus toont verborgen schatten

Lieve mensen
voor wie we niet in de laatste dagen van 2013 of in het nieuwe 2014 hebben ontmoet: we wensen jullie een V-jaar: veilig, met vrede, vol vergeving en met de mogelijkheid om in vrijheid te leven. Dat het jullie goed mag gaan! En we hopen jullie natuurlijk weer te ontmoeten, want het Derwishhuus is bedoeld als ontmoetingsplaats en het wordt er steeds mooier en gezelliger. Niet alleen hebben we wonderschone producten van de zijderoute, ook de buitenkant toont haar verborgen schatten! In de voorgevel blijken, tot ieders verrassing, prachtige bogen gemetseld. Deskundigen vermoeden dat ons pand een andere status had dan die van stadsboerderij. Wellicht een rustplaats? Een Derwishhuus oude tijden? In elk geval een complete verrassing!

Posted in Geen categorie | Leave a comment

28 september: nationale textiel- en vezelmanifestatie


De Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie is een walhalla voor liefhebbers van bijzondere stoffen, draden en ambachtelijke textiele producten. Derwishhuus doet er dan ook graag aan mee. We staan met circa zeventig kraampjes in de Grote of Martinikerk van Doesburg. Bij ons vind je handgeweven kelims (met handgesponnen wol, gekleurd met natuurlijke verfstoffen), camelbags, kussenhoezen, natuurzijden shawls, olijfoliezeep om mee te vilten en vele andere producten van de zijderoute. Je krijgt inzicht in eeuwenoude traditionele weef- borduur- en verftechnieken.
Bij onze collega’s vind je ook nog andere textiele en aanverwante materialen en producten. Ook worden er workshops gegeven. Je hoeft je geen minuut te vervelen!

Posted in Geen categorie | Leave a comment